Astma/Allergieën

Vloerbedekkingen kunnen we onderverdelen in verschillende categorieën. Namelijk de harde vloerbedekkingen zoals o.a. laminaat, parket, vinyls, marmoleum en PVC en de zachte vloerbedekkingen als tapijt, tapijttegels en karpetten. De harde vloerbedekkingen hebben een makkelijk onderhoud en zien er natuurlijk uit.

Maar wist U dat wanneer men kiest voor tapijt, we;

 1. Een gezonder binnenklimaat hebben
  Omdat we gemiddeld meer dan 90% van onze tijd binnen (in huis, op het werk, etc.) doorbrengen, is een gezond binnenklimaat van groot belang. Tapijt maakt uw woning comfortabeler, rustiger, warmer en veiliger. Al deze eigenschappen dragen bij aan een gezonder en rustgevend binnenklimaat
 2. Reductie van fijnstof in de lucht
  De kwaliteit van de lucht is voor een groot deel afhankelijk van de grootte en hoeveelheid fijnstofdeeltjes die in de lucht rondzweven. Terwijl er voor buitenlucht (bijv. in stedelijke omgevingen) een grenswaarde eis voor de maximale hoeveelheid fijnstof in de lucht, is er geen voorschrift voor binnenlucht. Dit terwijl de kwaliteit van de lucht in vele woningen slechter is dan de internationale voorschriften eisen voor de buitenlucht. Onderzoek van het Duitse Astmafonds (DAAB)* heeft aangetoond dat de hoeveelheid fijnstof in de lucht aanzienlijk minder is als er, in plaats van een harde vloer, tapijt wordt geïnstalleerd.
 3. Merkbare vermindering van astma- en allergieklachten
  Fijnstof is de verzamelnaam voor zeer kleine stofdeeltjes. Hoe kleiner de deeltjes, hoe schadelijker het effect op de gezondheid, omdat men deze deeltjes makkelijker inademt. Deze kunnen via de luchtwegen direct in de longen terecht komen. De kleinste deeltjes kunnen zelfs via de longen doordringen in de bloedvaten en zo in de vitale organen terechtkomen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. Op korte termijn kunnen ademhalingsproblemen of astmatische klachten ontstaan, bij langdurige blootstelling neemt de kans op hart- en vaatziekten toe.
  Onderzoek van de DAAB heeft aangetoond dat de fijnstofbelasting in de binnenlucht door tapijt wordt gereduceerd.
 4. Verbeterde akoestiek
  Geluid kan een negatieve invloed hebben op het welzijn en de gezondheid van de mens. Van alle geluiden in huis wordt het geluid via de vloer gezien als het meest hinderlijk. Tapijt absorbeert meer geluid dan welke harde vloerbedekking ook. De weerkaatsingsduur is half zo lang als die van een harde vloerbedekking, wat resulteert in een prettige omgeving om rustig gesprekken te kunnen voeren. Bij gebruik van tapijt wordt het contactgeluid met 25 tot 34 dB verminderd in vergelijking met slechts 1 tot 6 dB bij gebruik van laminaat.
 5. Lagere energiekosten
  Via de vloer gaat een aanzienlijke hoeveelheid warmte verloren. Tapijt gaat dit tegen door de isolerende werking. Deze isolerende werking van tapijt kan wel tien keer zo groot zijn als van harde vloeren, afhankelijk van de poolhoogte en het garensoort van het tapijt. In de winter kunt u met tapijt besparen op de energiekosten, in vergelijking met de gemiddelde harde ondergrond. De kamertemperatuur kan worden verlaagd terwijl tegelijkertijd de energierekening lager wordt, zonder concessies te hoeven doen aan comfort.
 6. Hogere veiligheid; minder letsel
  In vergelijking met andere vloerbedekkingen glijden mensen minder uit op tapijt, daarnaast lopen mensen bij gebruik van tapijt ook het minste risico dat zij een fractuur oplopen. Harde oppervlakken geven ook minder mee, waardoor het risico op letsel groter is.

( bron DESSO)