Toen het beroemde Amsterdamse Rijksmuseum de kleuren die gebruikt waren door architect Pieter Cuypers in 1880 wilde laten herleven, kwamen ze uit bij Sikkens. Zij zijn officieel leverancier van alle verf en decoratieve producten binnen het Rijksmuseum. In totaal is er meer dan 8000 liter Sikkens verf gebruikt in het gebouw.
Deskundigen van Sikkens stelde een palet van meer dan 60 kleuren samen om het interieur van het museum zo natuurgetrouw mogelijk in zijn oude glorie te herstellen. Het kleurenpalet werd ontwikkeld in samenwerking met deskundigen van de Stichting Restauratie Atelier Limburg. Sikkens ontwikkelde de kleuren en met deze verf werden de decoraties van Cuypers op de muren van het museum gerestaureerd. Het oorspronkelijke decor is het best bewaard gebleven in de bibliotheek, waar de authentieke karakteristieke elementen goed behouden zijn.
De selectie van 8 nieuwe grijstinten en 17 Cuypers kleuren, die samen met de architecten van het Rijksmuseum zijn ontwikkeld, vormen nu samen de nieuwe collectie Sikkens RIJKS kleuren. De Sikkens RIJKS Kleuren zijn maakbaar in Sikkens binnen muurverven en lakken. Wel dient er rekening mee te worden gehouden dat geringe afwijkingen door de invloed van het producttype, glans en structuur niet volledig te voorkomen zijn. Door glansverschil kunnen sommige kleuren anders worden waargenomen. Wij raden u daarom aan de kleuren altijd naast een echte staal uit de Sikkens RIJKS Kleurenwaaier te houden.

Als partner van het restauratieatelier van het Van Gogh museum is AkzoNobel betrokken bij de restauratie van verschillende werken van Van Gogh. Daarnaast adviseert AkzoNobel met het merk Sikkens het Van Gogh Museum op het gebied van innovatieve en duurzame verfproducten voor de inrichting van het museum. Vanuit de analyse van de karakteristieke kleuren waar Van Gogh gebruik van maakte, is het idee ontstaan om kleuren zoals de blauwe lucht van het schilderij ‘Amandelbloesem’ of het geel van de wereldberoemde ‘Zonnebloemen’ ook beschikbaar te maken voor het grotere publiek.

Trots op onze exclusieve kleurlijn; De Erkende Sikkens Kleuren!
Met dit tijdloze kleurenpalet is een selectie van Sikkens kleuren (toppers) die zeer goed te combineren zijn in en om uw woning. De kleuren zijn in verschillende producten mengbaar via onze mengmachine.
De Sikkens Kleurgids is een ware bron van inspiratie, met prachtige interieurbeelden en superhandige tips. Een perfecte handleiding voor u om te komen tot een juiste kleurkeuze.
Om ervoor te zorgen dat iedereen de kleur van zijn keuze kan vinden, hebben de kleurexperts van Sikkens 200 tinten geselecteerd die zijn gebundeld in de Sikkens kleurengids.

Een selectie van 200 moderne tinten, onderverdeeld in 6 thematische werelden, waarin de kleur geleidelijk wordt onthuld. De voorbeelden illustreren hoe deze te kunnen combineren.
Een team van kleurenexperts heeft uit het totale Sikkens kleurenassortiment een praktische selectie van 175 kleuren samengesteld.
Wit is de meest gebruikte kleur. Het vormt de basis voor elke kleur en kan perfect worden gecombineerd. Wit is echter niet altijd wit. Dat laat de collectie “Wit” van Sikkens zien met de 84 verschillende wittinten en nuances uit het gehele kleurenspectrum.
Grijs is de meest rijke en veelzijdige kleur. Er zijn honderden kleuren die grijs ogen, maar die duidelijk van elkaar te onderscheiden zijn wanneer je ze naast elkaar legt. We kunnen onderscheid maken in warme en koude, vuile en schone en groen- blauw- en bruinachtige grijzen.Grijs biedt oneindig veel variatiemogelijkheden. Temeer omdat grijs kan worden gecombineerd met alle andere kleuren uit het kleurenspectrum.Niet voor niets is grijs naast wit de meest toegepaste kleur.

Historisch kennen we in Nederland het gebruik van een aantal traditionele verfkleuren en combinaties van kleuren. Sikkens heeft een aantal van deze specifieke kleuren geselecteerd, die in het verleden toegepast werden op monumentale en historische gebouwen. Deze Authentieke kleuren bestaan uit 4 groentinten, 4 lichte tinten, 2 roodtinten, een blauwtint en een bruintint.

De Authentieke Kleuren worden zowel voor het buitenschilderwerk van monumentale panden toegepast. Maar tegenwoordig wordt ook bij nieuwbouw woningen deze authentieke stijl toegepast.
Vaak wordt bij lakwerk een donkere kleur (bijvoorbeeld voordeur of luiken) gecombineerd met een lichte tint (bijvoorbeeld de kozijnen) uit dit palet.

(sikkens)